Domácí kváskový chléb

Domácí kváskový chléb

Kvasový chléb má v naší republice opravdu velkou tradici. Chléb patří k základním potravinám, které máme na jídelníčku v podstatě denně. Skládá se z různých druhů muk, které se v různých poměrech mísí s vodou, solí a kmínem. Základem pro ten náš Český chleba by měl být kvas ze žitné mouky a vody. Ten už dnes ale pekárny běžně nepoužívají. Pusťte se do výroby vlastního chleba, překvapí vás, jak moc snadné to je, a jak sdílná a přátelská je Česká amatérská pekařská komunita.
zadělávání těsta
Co budete potřebovat
Základem pro pečení kvasového chleba je kvas. Ten můžete získat několika způsoby. Můžete si jej koupit ve zdravé výživě či v pekárně a pár dnů jej oživovat – tím jej nastartujete a můžete péct. Další možností je kvásek založit doma. Je to trochu složitější, návod najdete na internetu. Třetí možností je vyžádat si kvásek od někoho, kdo již peče. Ve skupině Pečempecen na facebooku jistě najdete někoho z vašeho okolí, kdo bude ochotný vám kvásek darovat. Já sama daruji kvásek poměrně často, většinou se mi obdarovaní odvděčí nějakou drobností, čokoládou či kávou.
Krom kvásku budete potřebovat žitnou chlebovou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, sůl, vodu, kmín. Vodu můžete nahradit jinou tekutinou. Třeba kefírem či pivem. Mouky samozřejmě můžete obměnit, ale doporučuji začít právě na těchto dvou základních a až získáte trochu grif, pak pokračovat s jinými.
čerstvě upečený chléb
Základní chléb
Kvásek, který jste dostali či vyrobili, musíte rozmnožit. Uděláte to tak, že odeberete lžičku z toho mateřského kvasu, dáte ji do mísy společně s žitnou moukou a vodou a necháte 10 – 12 hodin kvasit. Tím vznikne rozkvas.
·         200g rozkvasu (100g žitné mouky, 100g vody a lžička kvásku)
·         400g pšeničné chlebové mouky
·         Lžička soli
·         Kmín dle chuti
·         220ml vody
Všechny suroviny jednoduše smícháte a zaděláte pružné těsto. Těsto necháte kynout asi 2,5 hodiny a poté stočíte do bochníku. Doporučuji se podívat na YouTube na video, kde jde stáčení bochníku pěkně vidět. Stočený chléb vložíte do ošatky a v igelitu necháte opět kynout v teple 2 hodiny. Asi po hodině a půl rozpálíte troubu i s plechem či pečícím kamenem na 250°C a necháte pořádně rozpálit. Na spodek trouby dejte starý plech, který také nechte rozpálit. Poté opatrně vykulíte chléb z ošatky na plech a vložíte do trouby. Na spodní plech vychrstněte asi deci vody a rychle zavřete troubu. Nechte péct 15 minut na 250 a poté snižte na 180 a pečte ještě půl hodiny. Chléb nechte vystydnout na mřížce.